Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pokrzywówka pokrzywówka Kaemka.JPG
Pokrzywówka
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Pokrzywówka

Nalewka pokrzywowa ma właściwości przeciwwirusowe i wzmacniające orgaznizm.

  • Stopień trudności: Łatwe
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • liść pokrzywy, 1 l
  • spirytus, 0.25 l
  • cukier brązowy, 0.5 szkl.
  • woda niegazowana, 0.25 l
  •  
Sposób przygotowania

Młodą wiosenną, świeżą pokrzywę ( ok 1 litra lużno ułożonych roślin)umyc i zalac spirytusem wymieszanym z przegotowaną ostudzoną woda. Odstawic na 4-6 tygodni, Po tym czsie przecedzic i posłodzic nalewkę wg własnego uznania.Odstawiamy na 2- 3 tyg, jeszcze raz przecedzamy ( na dnie odkłada się osad). Przelewamy do butelki, szczelnie korkujemy.Nalewka im dłużej stoi tym ma ciekawszy smak.Pokrzywa zawiera składnik niszczący wirusy interferon. Zapobiegawczo w sezonie grypowym pic łyżeczkę dziennie.Na zdrowie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650