Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zakwas na żurek 4207.jpg
Zakwas na żurek
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 2
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Zakwas na żurek

bardzo zdrowy; nie da się napisać dokładnych proporcji wszystko zależy od mąki

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
  • dieta
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • mąka razowa, 20 dag
  • ciepła woda , 0.4 l
  • skórka chleba razowego, 1 szt.
  • ząbek czosnku, 3 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę razową mieszamy z ciepłą wodą w glinianym garnku do czasu aż uzyska konsystencję śmietany. Nie patrzcie dokładnie na proporcję wody do mąki z góry - wszystko zależy jaką macie mąkę, mniej przesianą lub bardziej, lepiej jak nie jest zbyt przesiana. Dodajemy skórkę dobrego chleba razowego i ząbki czosnku. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (przy kuchni, kaloryferze lub na okno) na około 4-5 dni. Codziennie mieszamy. Zakwas powinien ładnie pachnieć - jeśli zapach jest nieodpowiedni to znaczy że mąka lub skórka była zła (np. z pleśnią) i taki zakwas się już do niczego nie nadaje. Po tym czasie przelewamy zakwas przez sitko, i odstawiamy w słoiku do lodówki (ważne) aby przerwać proces tworzenia zakwasu. Termin ważności do tygodnia. Żurek zrobiony z tego zakwasu jest nieporównywalny do tego sklepowego. W ten sposób możemy zrobić również kiszony barszcz do picia - również bardzo zdrowy - tylko zamiast mąki używamy surowych buraczków pokrojonych w niezbyt drobne części.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650