Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Zakwas na żurekbardzo zdrowy; nie da się napisać dokładnych proporcji wszystko zależy od mąki |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
dieta
na Wielkanoc
mąka razowa, 20 dag
ciepła woda , 0.4 l
skórka chleba razowego, 1 szt.
ząbek czosnku, 3 szt.
Mąkę razową mieszamy z ciepłą wodą w glinianym garnku do czasu aż uzyska konsystencję śmietany. Nie patrzcie dokładnie na proporcję wody do mąki z góry - wszystko zależy jaką macie mąkę, mniej przesianą lub bardziej, lepiej jak nie jest zbyt przesiana. Dodajemy skórkę dobrego chleba razowego i ząbki czosnku. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (przy kuchni, kaloryferze lub na okno) na około 4-5 dni. Codziennie mieszamy. Zakwas powinien ładnie pachnieć - jeśli zapach jest nieodpowiedni to znaczy że mąka lub skórka była zła (np. z pleśnią) i taki zakwas się już do niczego nie nadaje. Po tym czasie przelewamy zakwas przez sitko, i odstawiamy w słoiku do lodówki (ważne) aby przerwać proces tworzenia zakwasu. Termin ważności do tygodnia. Żurek zrobiony z tego zakwasu jest nieporównywalny do tego sklepowego. W ten sposób możemy zrobić również kiszony barszcz do picia - również bardzo zdrowy - tylko zamiast mąki używamy surowych buraczków pokrojonych w niezbyt drobne części.