Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
annwieKuchcik (60)

Chleb razowy na drożdżach

dietetyczny i zdrowy chleb pochodzący z programu "Rewolucja na talerzu"

  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Śniadanie
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • dieta
Składniki:
  • drożdże, 20 g
  • mleko, 1 szkl.
  • mąka pszenna, 1 szkl.
  • mąka pszenna razowa, 2 szkl.
  • ciepła woda , 1 szkl.
  • oliwa z oliwek, 2 łyżk.
  • miód, 1 łyżk.
  • sól, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej 500 i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Do chleba podajemy 3 rodzaje mała smakowego: 1) masło z pietruszką i czosnkiem; 2) masło ze skórką cytrynową, tymiankiem i pieprzem; 3) suszone pomidory zmiksowane z masłem. Masło należy zmiksować lub dokładnie wyrobić z drobno posiekanymi dodatkami.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650