Tekst i zdjęcie: annwie - Kuchcik (60) Chleb razowy na drożdżachdietetyczny i zdrowy chleb pochodzący z programu "Rewolucja na talerzu" |
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Śniadanie
Sposób przygotowania: pieczone
dieta
drożdże, 20 g
mleko, 1 szkl.
mąka pszenna, 1 szkl.
mąka pszenna razowa, 2 szkl.
ciepła woda , 1 szkl.
oliwa z oliwek, 2 łyżk.
miód, 1 łyżk.
sól, 1 łyżk.
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej 500 i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Do chleba podajemy 3 rodzaje mała smakowego: 1) masło z pietruszką i czosnkiem; 2) masło ze skórką cytrynową, tymiankiem i pieprzem; 3) suszone pomidory zmiksowane z masłem. Masło należy zmiksować lub dokładnie wyrobić z drobno posiekanymi dodatkami.