|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324) Ocet jabłkowyBardzo cenny dla zdrowia
Składniki:
Sposób przygotowaniaJabłka, najlepsze z własnej działki pokroic ze skórką na kawałki albo zetrzec na tarce,zalac w słoju lub kamionkowym naczyniu przegotowaną letnią wodą.Ja daję tyle wody żeby przykryc jabłka, dodac cukier,kawałek skótki z razowego chleba, drożdże ( może byc bez drożdży).Przykryc gazą.Odstawic w ciepłe miejsce do fermentacji. Po 10 dniach przecedzic i znów odstawic na ok 8- 10 tyg. Jak skończy się proces fermentacji zlac do wyparzonych butelek i zamknąc. Odstawic na na 2-4 tyg, aż zginie zapach drożdzy i fermentu. Robi się długo ale dla cennych wartości polecam. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|