Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ocet jabłkowy ocet jabłkowy kaemka.JPG
Ocet jabłkowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Ocet jabłkowy

Bardzo cenny dla zdrowia

  • Stopień trudności: Łatwe
  • Liczba porcji: więcej
  • dla alergików
  • dieta
Składniki:
  • chleb razowy , 5 dag
  • cukier, 4 łyżk.
  • drożdże, 1 dag
  • woda, 1 l
  • jabłko, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Jabłka, najlepsze z własnej działki pokroic ze skórką na kawałki albo zetrzec na tarce,zalac w słoju lub kamionkowym naczyniu przegotowaną letnią wodą.Ja daję tyle wody żeby przykryc jabłka, dodac cukier,kawałek skótki z razowego chleba, drożdże ( może byc bez drożdży).Przykryc gazą.Odstawic w ciepłe miejsce do fermentacji. Po 10 dniach przecedzic i znów odstawic na ok 8- 10 tyg. Jak skończy się proces fermentacji zlac do wyparzonych butelek i zamknąc. Odstawic na na 2-4 tyg, aż zginie zapach drożdzy i fermentu. Robi się długo ale dla cennych wartości polecam. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650