Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Ocet jabłkowyBardzo cenny dla zdrowia |
Stopień trudności: Łatwe
Liczba porcji: więcej
dla alergików
dieta
chleb razowy , 5 dag
cukier, 4 łyżk.
drożdże, 1 dag
woda, 1 l
jabłko, 1 kg
Jabłka, najlepsze z własnej działki pokroic ze skórką na kawałki albo zetrzec na tarce,zalac w słoju lub kamionkowym naczyniu przegotowaną letnią wodą.Ja daję tyle wody żeby przykryc jabłka, dodac cukier,kawałek skótki z razowego chleba, drożdże ( może byc bez drożdży).Przykryc gazą.Odstawic w ciepłe miejsce do fermentacji. Po 10 dniach przecedzic i znów odstawic na ok 8- 10 tyg. Jak skończy się proces fermentacji zlac do wyparzonych butelek i zamknąc. Odstawic na na 2-4 tyg, aż zginie zapach drożdzy i fermentu. Robi się długo ale dla cennych wartości polecam.