Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Ocet jabłkowy

Bardzo cenny dla zdrowia

Stopień trudności: Łatwe

Liczba porcji: więcej

dla alergików

dieta

Składniki:

chleb razowy , 5 dag

cukier, 4 łyżk.

drożdże, 1 dag

woda, 1 l

jabłko, 1 kg

Sposób przygotowania:

Jabłka, najlepsze z własnej działki pokroic ze skórką na kawałki albo zetrzec na tarce,zalac w słoju lub kamionkowym naczyniu przegotowaną letnią wodą.Ja daję tyle wody żeby przykryc jabłka, dodac cukier,kawałek skótki z razowego chleba, drożdże ( może byc bez drożdży).Przykryc gazą.Odstawic w ciepłe miejsce do fermentacji. Po 10 dniach przecedzic i znów odstawic na ok 8- 10 tyg. Jak skończy się proces fermentacji zlac do wyparzonych butelek i zamknąc. Odstawic na na 2-4 tyg, aż zginie zapach drożdzy i fermentu. Robi się długo ale dla cennych wartości polecam.