Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

makowiec Ani makowiec 1.JPG
makowiec Ani
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 3
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Makowiec Ani

Na dobrym spodzie

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • cytryna, 1 szt.
  • woda, 8 łyżk.
  • rum, 0.25 szkl.
  • bakalie, 20 dag
  • miód, 0.5 szkl.
  • bez cukierniczy, 0.5 szkl.
  • olej, 8 łyżk.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
  • mąka krupczatka , 1.5 szkl.
  • mak, 0.5 kg
  • jajka, 8 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mak namoczyc w wodzie na noc i zmielic .Ciasto na spód:4 jajka + 0,5szkl.cukru utrzec. Dodac mąkę krupczatkę +proszek do pieczenia + olej + 8 łyżek wody i zagnieśc. Upiec.Masa makowa:do zmielonego maku dodac żółtka, białka ubic na pianę, połaczyc z makiem i miodem ,dodac bakalie( rodzynki namoczone w rumie, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczy itd)Masę wyłożyc na spód upiec w 180 stopniach ok 50 min. Po upieczeniu makowiec polac sokiem z jednej cytryny.Smacznego 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650