Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Makowiec AniNa dobrym spodzie |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
cytryna, 1 szt.
woda, 8 łyżk.
rum, 0.25 szkl.
bakalie, 20 dag
miód, 0.5 szkl.
bez cukierniczy, 0.5 szkl.
olej, 8 łyżk.
proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
mąka krupczatka , 1.5 szkl.
mak, 0.5 kg
jajka, 8 szt.
Mak namoczyc w wodzie na noc i zmielic .Ciasto na spód:4 jajka + 0,5szkl.cukru utrzec. Dodac mąkę krupczatkę +proszek do pieczenia + olej + 8 łyżek wody i zagnieśc. Upiec.Masa makowa:do zmielonego maku dodac żółtka, białka ubic na pianę, połaczyc z makiem i miodem ,dodac bakalie( rodzynki namoczone w rumie, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczy itd)Masę wyłożyc na spód upiec w 180 stopniach ok 50 min. Po upieczeniu makowiec polac sokiem z jednej cytryny.Smacznego