Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Makowiec Ani

Na dobrym spodzie

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

cytryna, 1 szt.

woda, 8 łyżk.

rum, 0.25 szkl.

bakalie, 20 dag

miód, 0.5 szkl.

bez cukierniczy, 0.5 szkl.

olej, 8 łyżk.

proszek do pieczenia, 2 łyżecz.

mąka krupczatka , 1.5 szkl.

mak, 0.5 kg

jajka, 8 szt.

Sposób przygotowania:

Mak namoczyc w wodzie na noc i zmielic .Ciasto na spód:4 jajka + 0,5szkl.cukru utrzec. Dodac mąkę krupczatkę +proszek do pieczenia + olej + 8 łyżek wody i zagnieśc. Upiec.Masa makowa:do zmielonego maku dodac żółtka, białka ubic na pianę, połaczyc z makiem i miodem ,dodac bakalie( rodzynki namoczone w rumie, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczy itd)Masę wyłożyc na spód upiec w 180 stopniach ok 50 min. Po upieczeniu makowiec polac sokiem z jednej cytryny.Smacznego