Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Szarlotka po królewsku szarlotka po królewsku.JPG
Szarlotka po królewsku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 3
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Szarlotka po królewsku

najlepsza z jabłek Renet, mozna podawac na ciepło

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • woda, 0.5 szkl.
  • migdał, 5 dag
  • czekolada mleczna, 10 dag
  • owoce, 20 dag
  • bita śmietana, 1 szkl.
  • jabłko, 1 kg
  • proszek do pieczenia, 0.5 łyżecz.
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 2 szt.
  • cukier, 1 szkl.
  • masło, 20 dag
  • mąka , 3 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Makę,masło , pół szklanki cukru,całe jajka,proszek do pieczenia, sól zagnięśc, ciasto włożyc na pół godz. do lodówki. w tym czsie obrac jabłka(najlepiej Renety), pokroic na cienkie kawałki, wsypac do garnka , na dno wlac ok. pół szklanki wody,rozgrzac, tak by jabłka nie rozpadły się, trochę posłodzic do smaku.Rozwałkowac ciasto na ok 1 cm,wyłożyc ciastem blaszkę(np dużą tortownicę) tak by ciasto było też na brzegach blaszki. podpiec ok 20 min.wyjąc z piekarnika, wyłożyc jabłka, polac roztrzepanym jajkiem z 2 łyzkami cukru, posypac płatkami migdałowymi.Piec ok. 40 min, w 180 stopniach.Podawac na ciepło, można ozdobic bitą śmietaną,roztopioną czekoladą i sezonowymi owocami np truskawkami.Smacznego 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650