Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Szarlotka po królewsku

najlepsza z jabłek Renet, mozna podawac na ciepło

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

woda, 0.5 szkl.

migdał, 5 dag

czekolada mleczna, 10 dag

owoce, 20 dag

bita śmietana, 1 szkl.

jabłko, 1 kg

proszek do pieczenia, 0.5 łyżecz.

sól, 1 szczypta

jajka, 2 szt.

cukier, 1 szkl.

masło, 20 dag

mąka , 3 szkl.

Sposób przygotowania:

Makę,masło , pół szklanki cukru,całe jajka,proszek do pieczenia, sól zagnięśc, ciasto włożyc na pół godz. do lodówki. w tym czsie obrac jabłka(najlepiej Renety), pokroic na cienkie kawałki, wsypac do garnka , na dno wlac ok. pół szklanki wody,rozgrzac, tak by jabłka nie rozpadły się, trochę posłodzic do smaku.Rozwałkowac ciasto na ok 1 cm,wyłożyc ciastem blaszkę(np dużą tortownicę) tak by ciasto było też na brzegach blaszki. podpiec ok 20 min.wyjąc z piekarnika, wyłożyc jabłka, polac roztrzepanym jajkiem z 2 łyzkami cukru, posypac płatkami migdałowymi.Piec ok. 40 min, w 180 stopniach.Podawac na ciepło, można ozdobic bitą śmietaną,roztopioną czekoladą i sezonowymi owocami np truskawkami.Smacznego