Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Szarlotka po królewskunajlepsza z jabłek Renet, mozna podawac na ciepło |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
woda, 0.5 szkl.
migdał, 5 dag
czekolada mleczna, 10 dag
owoce, 20 dag
bita śmietana, 1 szkl.
jabłko, 1 kg
proszek do pieczenia, 0.5 łyżecz.
sól, 1 szczypta
jajka, 2 szt.
cukier, 1 szkl.
masło, 20 dag
mąka , 3 szkl.
Makę,masło , pół szklanki cukru,całe jajka,proszek do pieczenia, sól zagnięśc, ciasto włożyc na pół godz. do lodówki. w tym czsie obrac jabłka(najlepiej Renety), pokroic na cienkie kawałki, wsypac do garnka , na dno wlac ok. pół szklanki wody,rozgrzac, tak by jabłka nie rozpadły się, trochę posłodzic do smaku.Rozwałkowac ciasto na ok 1 cm,wyłożyc ciastem blaszkę(np dużą tortownicę) tak by ciasto było też na brzegach blaszki. podpiec ok 20 min.wyjąc z piekarnika, wyłożyc jabłka, polac roztrzepanym jajkiem z 2 łyzkami cukru, posypac płatkami migdałowymi.Piec ok. 40 min, w 180 stopniach.Podawac na ciepło, można ozdobic bitą śmietaną,roztopioną czekoladą i sezonowymi owocami np truskawkami.Smacznego