|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324) Szarlotka po królewskunajlepsza z jabłek Renet, mozna podawac na ciepło
Składniki:
Sposób przygotowaniaMakę,masło , pół szklanki cukru,całe jajka,proszek do pieczenia, sól zagnięśc, ciasto włożyc na pół godz. do lodówki. w tym czsie obrac jabłka(najlepiej Renety), pokroic na cienkie kawałki, wsypac do garnka , na dno wlac ok. pół szklanki wody,rozgrzac, tak by jabłka nie rozpadły się, trochę posłodzic do smaku.Rozwałkowac ciasto na ok 1 cm,wyłożyc ciastem blaszkę(np dużą tortownicę) tak by ciasto było też na brzegach blaszki. podpiec ok 20 min.wyjąc z piekarnika, wyłożyc jabłka, polac roztrzepanym jajkiem z 2 łyzkami cukru, posypac płatkami migdałowymi.Piec ok. 40 min, w 180 stopniach.Podawac na ciepło, można ozdobic bitą śmietaną,roztopioną czekoladą i sezonowymi owocami np truskawkami.Smacznego |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|