Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pasztet luksusowy pasztet.JPG
Pasztet luksusowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Pasztet luksusowy

Naprawde smaczny

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • cielęcina , 1 kg
  • wątróbka cielęca, 1500 g
  • tłuszcz, 2500 kg
  • sól spożywcza, 150 g
  • pieprz, 10 g
  • ziele angielskie, 10 g
  • gałka muszkatołowa, 10 g
  • maggi, 3 łyżecz.
  • goździki, 1 łyżecz.
  • liście laurowe, 2 szt.
  • jajka, 3 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Cielęcinę i podgardle zalać wodą, osolić i gotować na małym ogniu, aż zupełnie zmiękną; odstawić i ostudzić. Wątrobę oczyścić z błon, pokrajać na plastry, zalać wrzącym wywarem z gotowanego mięsa i dusić 5 min. Mięso, wątrobę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Dodać rozdrobnione przyprawy i jaja; utrzeć na gładką masę. Formę posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plastrami ugotowanej słoniny, napełnić masą pasztetową, przykryć i gotować 1 godz. na parze lub upiec w piekarniku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650