Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Pasztet luksusowy

Naprawde smaczny

na Wielkanoc

Składniki:

cielęcina , 1 kg

wątróbka cielęca, 1500 g

tłuszcz, 2500 kg

sól spożywcza, 150 g

pieprz, 10 g

ziele angielskie, 10 g

gałka muszkatołowa, 10 g

maggi, 3 łyżecz.

goździki, 1 łyżecz.

liście laurowe, 2 szt.

jajka, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Cielęcinę i podgardle zalać wodą, osolić i gotować na małym ogniu, aż zupełnie zmiękną; odstawić i ostudzić. Wątrobę oczyścić z błon, pokrajać na plastry, zalać wrzącym wywarem z gotowanego mięsa i dusić 5 min. Mięso, wątrobę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Dodać rozdrobnione przyprawy i jaja; utrzeć na gładką masę. Formę posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plastrami ugotowanej słoniny, napełnić masą pasztetową, przykryć i gotować 1 godz. na parze lub upiec w piekarniku.