Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SleepyDogKucharz (760)

Knedle czeskie ze słoniną

Proponuje posypać tartym serem

Składniki:
  • czerstwa bułka, 75 g
  • mleko, 125 ml
  • słonina, 40 g
  • mąka , 45 g
  • jajka, 0.5 szt.
  • ser żółty, 12 g
  • sól, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić tak, aby skwarki nie były twarde. Bułkę pokroić w kostkę. 2/3 ilości bułki wymieszać z połową stopionej słoniny (bez skwarek), usmażyć grzanki na złoty kolor. Mleko roztrzepać z jajem, włożyć ostudzone grzanki, dodać pozostałą ilość bułki. Gdy bułka napęcznieje (po l—2 godz.), posolić, wsypać mąkę (ilość mąki zależy od wilgotności bułki) i dokładnie wymieszać. Zagotować wodę,f osolić. Z masy formować, ręką maczaną w mące, gałki wielkości małych jabłek. Pierwszą gałkę wrzucić do gotującej się wody dla sprawdzenia czy ciasto nie jest zbyt rzadkie. Dodatek mąki poprawi konsystencję ciasta. Knedle gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 min. Wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie osaczając, polać resztą słoniny ze skwarkami i posypać startym serem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650