Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Naleśniki 150211_size42.jpg
Naleśniki
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 4
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SleepyDogKucharz (760)

Naleśniki

Coś dla wszystkich

  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • olej, 4 g
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • woda, 50 g
  • mleko, 50 g
  • jajka, 0.5 szczypta
  • mąka , 50 g
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę, jajo, mleko, szczyptę soli (ewentualnie cukier) rozbić w łyżką. Zrobić tamponik z waty lub ligniny, moc w oleju i smarować patelnię (do smarowania patelni można użyć kawałeczek słoniny). Ciasto wlewać na rozgrzaną patelnię w takich ilościach, aby po rozprowadzeniu otrzymywać bardzo cienkie placki. Smażyć z jednej lub obu stron. Uwaga: Dodać tyle wody i mleka, aby uzyskać konsystencję właściwą dla ciasta naleśnikowego. Po dodaniu większej ilości mąki otrzymuje się ciasto gęściejsze, odpowiednie do przygotowania mącznych potraw, np. jabłek w cieście. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650