Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760) NaleśnikiCoś dla wszystkich |
idealne dla dzieci
olej, 4 g
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
woda, 50 g
mleko, 50 g
jajka, 0.5 szczypta
mąka , 50 g
Mąkę, jajo, mleko, szczyptę soli (ewentualnie cukier) rozbić w łyżką. Zrobić tamponik z waty lub ligniny, moc w oleju i smarować patelnię (do smarowania patelni można użyć kawałeczek słoniny). Ciasto wlewać na rozgrzaną patelnię w takich ilościach, aby po rozprowadzeniu otrzymywać bardzo cienkie placki. Smażyć z jednej lub obu stron. Uwaga: Dodać tyle wody i mleka, aby uzyskać konsystencję właściwą dla ciasta naleśnikowego. Po dodaniu większej ilości mąki otrzymuje się ciasto gęściejsze, odpowiednie do przygotowania mącznych potraw, np. jabłek w cieście.