Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pasztet z królika pasztet.jpg
Pasztet z królika
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Pasztet z królika

Pyszny pasztet w sam raz na Wielkanoc.

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Trudne
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • królik , 1 kg
  • boczek wędzony, 20 dag
  • wątróbka cielęca, 20 dag
  • jajka, 4 szt.
  • białe wino, 220 g
  • cebula, 16 dag
  • bułka tarta , 40 g
  • suszony grzyb, 30 g
  • podgardle, 80 g
  • liście laurowe, 1 szt.
  • ziele angielskie, 0 łyżecz.
  • pieprz kolorowy, 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Mięso i podroby oczyścić, obrać cebulę - pokroić w plasterki. Przygotowane skłądniki przełożyć do kamionkowego naczynia dodać liść laurowy, ziele, zalaćwinem i odstawić na 8 godzin. Po upływie tego czasu wyjąć mięso i cebulę, przełożyć do rondla, dodać grzyby i dusić do miękkości - podlewając od czasu do czasu marynatą. Na samym końcu dodać podroby. Jak wszystkie składniki będą miękkie - rondel zdjąć z ognia. Mięso oddzielić od kości, następnie razem z podrobami, podgardlem i cebulą przepuścić 2-3 razy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodać jajka i bułkę tartą - doprawić i wyrobić. Formę (jak do keksa) wyłożyć pergaminem i zapełnić masą - wstawić do piekarnika i piec 30 min. w temperaturze 150 stopni.Pasztet można podawać z majonezem, sosem czosnkowym lub ćwikłą.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650