Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Pasztet z królikaPyszny pasztet w sam raz na Wielkanoc. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Trudne
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
na Wielkanoc
królik , 1 kg
boczek wędzony, 20 dag
wątróbka cielęca, 20 dag
jajka, 4 szt.
białe wino, 220 g
cebula, 16 dag
bułka tarta , 40 g
suszony grzyb, 30 g
podgardle, 80 g
liście laurowe, 1 szt.
ziele angielskie, 0 łyżecz.
pieprz kolorowy, 1 szczypta
gałka muszkatołowa, 1 szt.
sól, 1 szczypta
Mięso i podroby oczyścić, obrać cebulę - pokroić w plasterki. Przygotowane skłądniki przełożyć do kamionkowego naczynia dodać liść laurowy, ziele, zalaćwinem i odstawić na 8 godzin. Po upływie tego czasu wyjąć mięso i cebulę, przełożyć do rondla, dodać grzyby i dusić do miękkości - podlewając od czasu do czasu marynatą. Na samym końcu dodać podroby. Jak wszystkie składniki będą miękkie - rondel zdjąć z ognia. Mięso oddzielić od kości, następnie razem z podrobami, podgardlem i cebulą przepuścić 2-3 razy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodać jajka i bułkę tartą - doprawić i wyrobić. Formę (jak do keksa) wyłożyć pergaminem i zapełnić masą - wstawić do piekarnika i piec 30 min. w temperaturze 150 stopni.Pasztet można podawać z majonezem, sosem czosnkowym lub ćwikłą.