Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
rafik80Srebrny Szef Kuchni (2006)

Kaczka na dziko

Arcydzieło kulinarne

  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • kaczka , 1 kg
  • tłuszcz, 80 g
  • cukier, 100 g
  • mąka , 20 g
  • maggi, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Kaczkę lub mięso przygotować wg przepisu na marynowanie mięsa [88], Po wyjęciu z zalewy mięso opłukać, posolić, włożyć do ogniotrwałego naczynia i pozostawić na ok. l godz. Następnie obłożyć słoniną pokrojoną w paski lub polać olejem i piec wolno do miękkości. Kaczkę rozebrać na części, wołowinę pokroić w plastry. Zebrać tłuszcz z sosu (2—3 łyżki), wlać do rondla, dodać cukier, zrumienić ciągle mieszając. Dodać mąkę, przysmażyć, rozprowadzić rosołem lub wodą z dodatkiem maggi i dolać sos z pieczeni — doprawić do smaku zalewą z marynaty. Sos powinien być ostry, o wyraźnie korzennym zapachu. Porcje wołowiny lub kaczki włożyć do sosu i zagotować. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650