Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Kaczka na dzikoArcydzieło kulinarne |
Liczba porcji: więcej
kaczka , 1 kg
tłuszcz, 80 g
cukier, 100 g
mąka , 20 g
maggi, 1 łyżecz.
Kaczkę lub mięso przygotować wg przepisu na marynowanie mięsa [88], Po wyjęciu z zalewy mięso opłukać, posolić, włożyć do ogniotrwałego naczynia i pozostawić na ok. l godz. Następnie obłożyć słoniną pokrojoną w paski lub polać olejem i piec wolno do miękkości. Kaczkę rozebrać na części, wołowinę pokroić w plastry. Zebrać tłuszcz z sosu (2—3 łyżki), wlać do rondla, dodać cukier, zrumienić ciągle mieszając. Dodać mąkę, przysmażyć, rozprowadzić rosołem lub wodą z dodatkiem maggi i dolać sos z pieczeni — doprawić do smaku zalewą z marynaty. Sos powinien być ostry, o wyraźnie korzennym zapachu. Porcje wołowiny lub kaczki włożyć do sosu i zagotować.