Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
rafik80Srebrny Szef Kuchni (2006)

Półgęski litewski

Polecam

Składniki:
  • pierś z gęsi, 5 szt.
  • sól, 250 g
  • saletra, 1 szczypta
  • kolendra, 20 g
  • pieprz, 5 g
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liście laurowe, 3 szt.
  • goździki, 4 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Z gęsi wyciąć piersi, ułożyć w dużym garnku, przesypać solą zmieszaną z saletrą i rozdrobnionymi korzeniami, przykryć drewnianym denkiem, obciążyć kamieniem i zostawić na 2 doby w temperaturze pokojowej. Po tym czasie garnek przenieść w chłodne miejsce, gdzie zostawić go na 3 tygodnie, przekładając codziennie kawałki gęsiny z wierzchu na spód i odwrotnie. Po trzech tygodniach wyjąć półgęski z garnka, wytrzeć do sucha, zawinąć w papier, opleść sznurkiem i zawiesić na 24 godz. w przewiewnym miejscu. Następnie wędzić w chłodnym dymie przez tydzień. Półgęski można przechowywać w odpowiednich warunkach przez rok. W podobny sposób można także przygotować uda z dużych gęsi. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650