|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaZ gęsi wyciąć piersi, ułożyć w dużym garnku, przesypać solą zmieszaną z saletrą i rozdrobnionymi korzeniami, przykryć drewnianym denkiem, obciążyć kamieniem i zostawić na 2 doby w temperaturze pokojowej. Po tym czasie garnek przenieść w chłodne miejsce, gdzie zostawić go na 3 tygodnie, przekładając codziennie kawałki gęsiny z wierzchu na spód i odwrotnie. Po trzech tygodniach wyjąć półgęski z garnka, wytrzeć do sucha, zawinąć w papier, opleść sznurkiem i zawiesić na 24 godz. w przewiewnym miejscu. Następnie wędzić w chłodnym dymie przez tydzień. Półgęski można przechowywać w odpowiednich warunkach przez rok. W podobny sposób można także przygotować uda z dużych gęsi. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|