Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Półgęski litewskiPolecam |
pierś z gęsi, 5 szt.
sól, 250 g
saletra, 1 szczypta
kolendra, 20 g
pieprz, 5 g
ziele angielskie, 1 szczypta
liście laurowe, 3 szt.
goździki, 4 szt.
Z gęsi wyciąć piersi, ułożyć w dużym garnku, przesypać solą zmieszaną z saletrą i rozdrobnionymi korzeniami, przykryć drewnianym denkiem, obciążyć kamieniem i zostawić na 2 doby w temperaturze pokojowej. Po tym czasie garnek przenieść w chłodne miejsce, gdzie zostawić go na 3 tygodnie, przekładając codziennie kawałki gęsiny z wierzchu na spód i odwrotnie. Po trzech tygodniach wyjąć półgęski z garnka, wytrzeć do sucha, zawinąć w papier, opleść sznurkiem i zawiesić na 24 godz. w przewiewnym miejscu. Następnie wędzić w chłodnym dymie przez tydzień. Półgęski można przechowywać w odpowiednich warunkach przez rok. W podobny sposób można także przygotować uda z dużych gęsi.