Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Groszek oprószany z grzankami

Bez grzanek podawać jako dodatek do mięsa, omletu, bukietu z jarzyn, ale wówczas użyć 10 dkg groszku na l porcję.

Składniki:
  • cukier, 1 szczypta
  • mąka , 2 dag
  • masło, 3 dag
  • tłuszcz, 8 dag
  • bułka tarta , 8 dag
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 1 szt.
  • mleko, 0.25 l
  • bułka , 1 szt.
  • groszek zielony, 80 dag
  •  
Sposób przygotowania

Wyłuskany groszek opłukać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać soi, cukier, tłuszcz, gotować pod przykryciem na silnym ogniu. Gdy jest miękki, odparować. Odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, wymieszać, zagotować. Ułożyć na okrągłym półmisku, obłożyć dookoła grzankami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650