Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Marchew z groszkiem i grzankami marchew z groszkiem i grzankami.jpg
Marchew z groszkiem i grzankami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Marchew z groszkiem i grzankami

Marchewkę z groszkiem opro­szoną bez grzanek podawać jako dodatek do mięs, omletu, bukietu z jarzyn.

Składniki:
  • tłuszcz, 8 dag
  • bułka tarta , 8 dag
  • jajka, 1 szt.
  • mleko, 0.25 l
  • bułka , 1 szt.
  • koperek, 1 łyżecz.
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 1 dag
  • masło, 3 dag
  • groszek zielony, 40 dag
  • marchew, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Młodą marchewkę wyszorować szczoteczką, opłukać, oskrobać, zetrzeć na tarce do warzyw o dużych otworach. Połączyć z łuskanym groszkiem, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz (l dkg), gotować pod przykryciem około 10—15 minut. Odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, wymieszać, zagotować. Połączyć z masłem i siekaną zieleniną. Przyrządzić grzanki. Jajo rozmącić dokładnie z mlekiem, osolić. Czerstwą bułkę z poprzedniego dnia pokrajać w kromeczki grubości l cm. Na krótko zanurzyć w mleku, tak aby nie była za miękka. Otaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Mar­chewkę z groszkiem wyłożyć na okrągły półmisek, dookoła obłożyć grzankami. Podawać jako drugie danie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650