Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Stokrotki z jaj po podlasku

Robi wrażenie

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
Składniki:
  • jajka, 5 szt.
  • olej, 3 dag
  • sok z cytryny, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • łagodna papryka, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Ugotować na twardo jaja i wrzucić do zimnej wody. Gdy zupełnie ostygną, obrać ze skorupek i pokrajać w poprzek na cienkie plasterki, aby ich wyszło z 10 z 1 jaja. Wyjąć żółtko ostrożnie, aby nie naruszyć białek, mających kształt obrączek. Ułożyć je na salaterce wysłanej listkami sałaty w kółko na kształt wianka. Obrączki mają zachodzić brzegami jeden na drugi. Wrzucić żółtka w miseczkę i utrzeć je na gładką masę z olejem i małą łyżeczką soku cytrynowego, solą i odrobiną papryki. Masę tę nabierać łyżeczką i kłaść po trochu w środek każdego kółka z białek. Jest to sałatka ozdobna i wygląda jak wianek ze stokrotek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650