Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Stokrotki z jaj po podlaskuRobi wrażenie |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
jajka, 5 szt.
olej, 3 dag
sok z cytryny, 1 szt.
sól, 1 szczypta
łagodna papryka, 1 szczypta
Ugotować na twardo jaja i wrzucić do zimnej wody. Gdy zupełnie ostygną, obrać ze skorupek i pokrajać w poprzek na cienkie plasterki, aby ich wyszło z 10 z 1 jaja. Wyjąć żółtko ostrożnie, aby nie naruszyć białek, mających kształt obrączek. Ułożyć je na salaterce wysłanej listkami sałaty w kółko na kształt wianka. Obrączki mają zachodzić brzegami jeden na drugi. Wrzucić żółtka w miseczkę i utrzeć je na gładką masę z olejem i małą łyżeczką soku cytrynowego, solą i odrobiną papryki. Masę tę nabierać łyżeczką i kłaść po trochu w środek każdego kółka z białek. Jest to sałatka ozdobna i wygląda jak wianek ze stokrotek.