Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Krem ponczowy

Rum można zastąpic innym alkoholem

Składniki:
  • jajka, 4 szt.
  • żelatyna, 1 dag
  • cukier, 15 dag
  • cytryna, 1 szt.
  • rum, 0.3 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, za­gotować. Jaja umyć, żółtka utrzeć do białości z częścią cukru. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, przepołowić, wycisnąć z niej sok do utartych żółtek, ubijać do momentu, aż masa zacznie gę­stnieć. Do masy wlać żelatynę, dodać rum, ubijać do lekkiego zgęstnienia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru, wymieszać z żółtkami. Krem przełożyć do salaterek lub kompotierek, zastudzić, przybrać biszkoptami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650