Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Krem cytrynowy

Przed podaniem przybrać krem ubitą śmietanką i biszkoptami; można też przybrać plasterkami cytryny.

Składniki:
  • cytryna, 1 szt.
  • śmietanka kremowa, 10 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • żelatyna, 1 dag
  • jajka, 3 szt.
  • cukier puder, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mleko zagotować. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Cytrynę dokładnie umyć w ciepłej wo­dzie, otrzeć z niej skórkę na tarce, przekrajać na połowę. Żółtka utrzeć do białości z częścią cukru. Białka ubić na sztywną pianę. Wrzące mleko wlewać stopniowo do utartych żółtek nie przery­wając ubijania, dodać gęstniejącą żelatynę, sok i skórkę otartą z cytryny oraz pianę z białek. Masę ubijać do momentu, aż za­cznie gęstnieć, po czym przełożyć ją do salaterki lub kompotierek i zastudzić. Oziębioną śmietankę ubić na pianę z pozostałym cukrem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650