Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Krem śmietankowo - waniliowy

Krem podawać przybrany konfiturami lub świeżymi owocami i biszkoptami

Składniki:
  • śmietanka kremowa, 25 dag
  • żółtka, 3 szt.
  • żelatyna, 1 dag
  • wanilia w laskach, 0.5 szt.
  • mleko, 0.5 szkl.
  • cukier puder, 12 dag
  • dżem, 8 dag
  • owoce, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Śmietankę oziębić, przetrzymując kilka godzin w chłodnym miejscu. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w gorącej wodzie, zagotować Mleko zagotować z przekrajaną wzdłuż wanilią lub cukrem waniliowym. Żółtka, lub całe jaja utrzeć z cukrem na parze na puszystą masę, nie przerywając ucierania połączyć z gorącym mle­kiem. Oziębioną śmietankę ubić trzepaczką lub w mikserze na puszystą masę z częścią cukru pudru. Do masy z żółtek i mleka dodać żelatynę, ubijać, aż masa zacznie gęstnieć, połączyć z bitą śmietaną, wymieszać. Krem przełożyć do salaterki lub kompotierek, albo do pucharków i pozostawić w chłodziarce lub chło­dnym miejscu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650