Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Mus z rabarbaru mus z rabarbaru.jpg
Mus z rabarbaru
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Mus z rabarbaru

Podawać przybrany drobnymi ciasteczkami lub posypany grosz­kiem ptysiowym. Można go także przybrać bitą śmietaną.

Składniki:
  • żelatyna, 1 dag
  • białka, 3 szt.
  • cukier, 15 dag
  • rabarbar, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Rabarbar dokładnie umyć, pokrajać na kawałki nie obierając, rozgotować w małej ilości wody pod przykryciem, przetrzeć przez sito, posłodzić częścią cukru. Białka jaj ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Do przecieru dodać pianę, wlać rozpuszczoną żelatynę, ubijać do momentu, aż masa zacznie się lekko zestalać. Mus wyporcjować do kompotierek lub przełożyć do salaterki, oziębić. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650