|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ewlinaSzef Kuchni (880) Śliwki suszone w galaretceŚliwki w galarecie można przybrać bitą śmietaną oraz śliwkami pokrojonymi w kostkę. Składniki:
Sposób przygotowaniaŚliwki dokładnie wypłukać, osaczyć, wymoczyć przez kilka dzni w ciepłej przegotowanej wodzie (3 szklanki). Żelatynę moczyć, rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, zagotować, Napęczniałe śliwki odcedzić, płyn ze śliwek połączyć z cukrem i skórką cytrynową lub goździkami, zagotować, włożyć wymoczone śliwki i gotować dalej, nie doprowadzając do silnego wrzenia. Ugotowane śliwki przełożyć do salaterki lub kompotierek. Przestudzony płyn ze śliwek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, przecedzić, zalać owoce w kompotierkach, zastudzić. Śliwki w galarecie można przybrać bitą śmietaną. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|