Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Śliwki suszone w galaretce

Śliwki w galarecie można przybrać bitą śmietaną oraz śliwkami pokrojonymi w kostkę.

Składniki:
  • suszone śliwki kalifornijskie, 15 dag
  • cukier, 10 dag
  • żelatyna, 2 dag
  • goździki, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Śliwki dokładnie wypłukać, osaczyć, wymoczyć przez kilka dzni w ciepłej przegotowanej wodzie (3 szklanki). Żelatynę moczyć, rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, zagotować, Napęczniałe śliwki odcedzić, płyn ze śliwek połączyć z cukrem i skórką cytrynową lub goździkami, zagotować, włożyć wymoczone śliwki i gotować dalej, nie doprowadzając do silnego wrzenia. Ugotowane śliwki przełożyć do salaterki lub kompotierek. Prze­studzony płyn ze śliwek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, prze­cedzić, zalać owoce w kompotierkach, zastudzić. Śliwki w galarecie można przybrać bitą śmietaną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650