Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Gruszki w galarecie gruszki w galarecie.jpg
Gruszki w galarecie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Gruszki w galarecie

Gruszki można zastąpić jabłkami

Składniki:
  • gruszka, 4 szt.
  • cukier, 10 dag
  • żelatyna, 2 dag
  • goździki, 2 szt.
  • białe wino, 0.3 szkl.
  • sok z cytryny, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Owoce umyć, obrać, podzielić na połówki, usunąć gniazda na­sienne. Z cukru i wody (3 szklanki) z dodatkiem goździków przy­gotować syrop, włożyć owoce, ugotować, wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, ułożyć w salaterce lub kompotierkach. Żelatynę na­moczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Pozo­stały po ugotowaniu owoców syrop przecedzić, wymieszać z roz­puszczoną żelatyną, dodać wino, sok z cytryny, przestudzić. Gę­stniejącym płynem zalać owoce, zastudzić w chłodnym miejscu. Gruszki lub jabłka w galaretce można przybrać bitą śmietaną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650