|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ewlinaSzef Kuchni (880) Ryż zapiekany w pianie z białekPodawać gorący na półmisku, w którym się zapiekał.
Składniki:
Sposób przygotowaniaMleko zagotować z częścią cukru. Ryż opłukać, wsypać do mleka, dodać tłuszcz, postawić na brzegu płyty pod przykryciem, rozkleić. Do przestudzonego ryżu dodać posiekaną skórkę pomarańczową i część konfitur lub dżemu. Jabłka opłukać, obrać, pokrajać na części, rozgotować, posłodzić (część cukru zostawić), przetrzeć przez sito. Ryż i przecier z jabłek układać warstwami w formie stożka na ogniotrwałym, posmarowanym tłuszczem półmisku. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, obłożyć nią uformowany ryż, obsypać z wierzchu cukrem, wstawić do piekarnika na kilkanaście minut (piekarnik nastawić na ogrzewanie górne, pod półmiskiem można postawić blaszkę z wodą). Zapieczony ryż przybrać konfiturami. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|