Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Ryż zapiekany w pianie z białek

Podawać gorący na półmisku, w którym się zapiekał.

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • tłuszcz, 1 dag
  • skórka pomarańczowa, 1 łyżecz.
  • białka, 3 szt.
  • jabłko, 40 dag
  • cukier, 10 dag
  • konfitura, 8 dag
  • masło, 2 dag
  • mleko, 2 szkl.
  • ryż , 15 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mleko zagotować z częścią cukru. Ryż opłukać, wsypać do mleka, dodać tłuszcz, postawić na brzegu płyty pod przykryciem, rozkleić. Do przestudzonego ryżu dodać posiekaną skórkę pomarań­czową i część konfitur lub dżemu. Jabłka opłukać, obrać, pokra­jać na części, rozgotować, posłodzić (część cukru zostawić), prze­trzeć przez sito. Ryż i przecier z jabłek układać warstwami w for­mie stożka na ogniotrwałym, posmarowanym tłuszczem półmisku. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, obłożyć nią uformowany ryż, obsypać z wierzchu cukrem, wstawić do piekarnika na kilkanaście minut (piekarnik nastawić na ogrzewanie górne, pod półmiskiem można postawić blaszkę z wodą). Zapieczony ryż przybrać konfiturami.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650