Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Kasza krakowska z rodzynkami

Podawać z sokiem owo­cowym, słodkim sosem lub bitą śmietaną.

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • kaszka krakowska, 20 dag
  • białka, 2 szt.
  • mleko, 2 szkl.
  • masło, 2 dag
  • cukier, 10 dag
  • rodzynki, 5 dag
  • cynamon, 1 łyżecz.
  • sok owocowy, 4 łyżk.
  • tłuszcz, 1 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kaszę zatrzeć białkiem (patrz rozdz. Potrawy z mąki, kasz...), wysuszyć w piekarniku na ogniotrwałym półmisku lub brytfan­nie, rozetrzeć grudki. Mleko zagotować z cukrem, dodać masło, do wrzącego mleka wsypać kaszę i ugotować na wolnym ogniu. Do kaszy dodać cynamon i opłukane rodzynki, wymieszać, prze­łożyć do wysmarowanego tłuszczem rondla, wstawić do piekar­nika na 30 min. Wypieczoną kaszę wyłożyć na półmisek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650