|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: fanthomasSzef Kuchni (1060) Kasza jaglana zapiekana z jabłkamiKaszę na półmisku można przybrać świeżymi owocami lub konfiturami.
Składniki:
Sposób przygotowaniaMleko zagotować z częścią cukru i masła. Kaszę opłukać, połączyć z gorącym mlekiem, zagotować, rozkleić. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, posłodzić. Kaszę wymieszać z jabłkami lub przekładać warstwami w formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką (na dnie położyć warstwę kaszy, na niej warstwę jabłek, potem na przemian pozostała kaszę i jabłka na wierzchu położyć warstwę kaszy), polać stopionym masłem, zapiec w piekarniku. Ochłodzoną śmietanę ubić z cukrem trzepaczką lub wymieszać w mikserze, przełożyć do dzbanka. Zapieczoną kaszę wyłożyć na okrągły półmisek i podawać z bitą śmietanką. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|