Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

Kaszę na półmisku można przybrać świeżymi owocami lub konfi­turami.

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • kasza jaglana , 15 dag
  • mleko, 2 szkl.
  • jabłko, 50 dag
  • masło, 1 dag
  • cukier, 15 dag
  • sól, 1 szczypta
  • skórka pomarańczowa, 1 łyżecz.
  • bułka tarta , 2 dag
  • śmietanka kremowa, 10 dag
  • cukier puder, 2 dag
  • cukier wanilinowy, 0.5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mleko zagotować z częścią cukru i masła. Kaszę opłukać, połączyć z gorącym mlekiem, zagotować, rozkleić. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, posłodzić. Kaszę wymieszać z jabłkami lub przekładać warstwami w formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką (na dnie położyć warstwę kaszy, na niej warstwę jabłek, potem na przemian pozostała kaszę i jabłka na wierzchu położyć warstwę kaszy), polać stopionym masłem, zapiec w piekarniku. Ochłodzoną śmietanę ubić z cukrem trzepaczką lub wymieszać w mikserze, przełożyć do dzbanka. Zapieczoną kaszę wyłożyć na okrągły półmisek i podawać z bitą śmietanką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650