Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Lagumina z kaszy mannej

Deser z kaszy podawać na gorąco lub na zimno, polany słodkim sosem (waniliowym, owocowym) albo z bitą śmietaną.

Składniki:
  • kasza manna , 15 dag
  • mleko, 1.5 szkl.
  • cukier, 10 dag
  • jajka, 2 szt.
  • masło, 2 dag
  • cynamon, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • bułka tarta , 2 dag
  • skórka pomarańczowa, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Mleko zagotować z cukrem, kaszę rozmieszać z małą ilością wo wlać mieszając do gotującego się mleka, dodać masło, lekko solić, ugotować. Do przestudzonej kaszy dodać żółtka, sproszkowany cynamon, skórkę otartą z cytryny, albo smażoną skórkę pomarańczową, ubijać trzepaczką, aż masa stanie się puszysta. Białka ubić na pianę, wymieszać lekko z kaszą, masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na 30 min.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650