Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Sałatka z dyni i jabłek

Zamiast syropu z wody i cukru można dodać do sałatki cukier puder albo podawać ją ze słodką bitą śmietaną lub słodkim so­sem.

Składniki:
  • dynia, 20 dag
  • jabłko, 20 dag
  • sok z cytryny, 1 łyżk.
  • cukier, 10 dag
  • skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Z cukru i 1/4 szklanki wody przygotować syrop, dodać sok z cy­tryny lub kwasek cytrynowy oraz skórkę otartą z cytryny. Dynię i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka można pokrajać na drobne paseczki po usunięciu gniazd nasiennych. Owoce lekko wymieszać, zalać przygotowanym syropem, przełożyć do szklanej salaterki, oziębić. Część wody można zastąpić sokiem z żurawin, aby nadać sałatce ostrzejszy smak.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650