Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Jajecznica podlaska

Jest również smaczna na zimno.

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Śniadanie
Składniki:
  • jajka, 5 szt.
  • mleko 2,0 % , 4 łyżk.
  • mąka , 4 łyżk.
  • boczek , 10 dag
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Wbić jaja do naczynia, dodać mleko, mąkę, sól, startą gałkę muszkatołową i najlepiej trzepaczką rózgową bardzo dokładnie wszystko roztrzepać. Boczek lub słoninę pokrajać w kostkę, stopić. Zestawić bardzo rozgrzany tłuszcz z ognia, wylać do niego masę jajeczną i mieszać bez przerwy, aby potworzyły się drobne kawałki jajecznicy. Przed podaniem posypać obficie jajecznicę zieloną pietruszką lub koprem. Jajecznicą można obłożyć pieczywo na drugie śniadanie. Jest także smaczna na zimno. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650