Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Jajecznica podlaskaJest również smaczna na zimno. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Śniadanie
jajka, 5 szt.
mleko 2,0 % , 4 łyżk.
mąka , 4 łyżk.
boczek , 10 dag
natka pietruszki, 1 szt.
sól, 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
Wbić jaja do naczynia, dodać mleko, mąkę, sól, startą gałkę muszkatołową i najlepiej trzepaczką rózgową bardzo dokładnie wszystko roztrzepać. Boczek lub słoninę pokrajać w kostkę, stopić. Zestawić bardzo rozgrzany tłuszcz z ognia, wylać do niego masę jajeczną i mieszać bez przerwy, aby potworzyły się drobne kawałki jajecznicy. Przed podaniem posypać obficie jajecznicę zieloną pietruszką lub koprem. Jajecznicą można obłożyć pieczywo na drugie śniadanie. Jest także smaczna na zimno.