Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Jajecznica podlaska

Jest również smaczna na zimno.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Śniadanie

Składniki:

jajka, 5 szt.

mleko 2,0 % , 4 łyżk.

mąka , 4 łyżk.

boczek , 10 dag

natka pietruszki, 1 szt.

sól, 1 szczypta

gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Wbić jaja do naczynia, dodać mleko, mąkę, sól, startą gałkę muszkatołową i najlepiej trzepaczką rózgową bardzo dokładnie wszystko roztrzepać. Boczek lub słoninę pokrajać w kostkę, stopić. Zestawić bardzo rozgrzany tłuszcz z ognia, wylać do niego masę jajeczną i mieszać bez przerwy, aby potworzyły się drobne kawałki jajecznicy. Przed podaniem posypać obficie jajecznicę zieloną pietruszką lub koprem. Jajecznicą można obłożyć pieczywo na drugie śniadanie. Jest także smaczna na zimno.