Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gabi74Kucharz (635)

Ziemniaki puree kolorowe

Sprawdzają się w towarzystwie

Składniki:
  • ziemniak, 1 kg
  • mleko, 8 łyżk.
  • masło, 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  • posiekana pietruszka, 1 łyżk.
  • szpinak , 20 dag
  • żółtka, 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, obrać, opłukać, zalać osoloną wrzącą wodą do 3/4 wysokości ziemniaków, ugotować na silnym ogniu pod przy­kryciem, odcedzić. Wycisnąć przez specjalną maszynkę „praskę" lub utłuc pałką (tłuczkiem). Dodać gorące mleko, masło; podzielić na 3 części: l — utrzeć z surowym żółtkiem, 2 — utrzeć z ugotowanym, odparowa­nym i przetartym przez sito szpinakiem lub sokiem wyciśniętym z surowego szpinaku, 3 — zabarwić koncentratem. Każdą porcję szybko utrzeć, ułożyć na salaterce w piramidkę złożoną z trzech kolorów, przybrać listkami sałaty lub użyć do przybrania pół­misków z mięsem. Polać stopionym masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650