Tekst i zdjęcie: gabi74 - Kucharz (635) Ziemniaki puree koloroweSprawdzają się w towarzystwie |
ziemniak, 1 kg
mleko, 8 łyżk.
masło, 3 dag
sól, 1 szczypta
posiekana pietruszka, 1 łyżk.
szpinak , 20 dag
żółtka, 1 szt.
koncentrat pomidorowy, 5 dag
Ziemniaki wyszorować szczoteczką, obrać, opłukać, zalać osoloną wrzącą wodą do 3/4 wysokości ziemniaków, ugotować na silnym ogniu pod przykryciem, odcedzić. Wycisnąć przez specjalną maszynkę „praskę" lub utłuc pałką (tłuczkiem). Dodać gorące mleko, masło; podzielić na 3 części: l — utrzeć z surowym żółtkiem, 2 — utrzeć z ugotowanym, odparowanym i przetartym przez sito szpinakiem lub sokiem wyciśniętym z surowego szpinaku, 3 — zabarwić koncentratem. Każdą porcję szybko utrzeć, ułożyć na salaterce w piramidkę złożoną z trzech kolorów, przybrać listkami sałaty lub użyć do przybrania półmisków z mięsem. Polać stopionym masłem.