Tekst i zdjęcie: gabi74 - Kucharz (635)

Ziemniaki puree kolorowe

Sprawdzają się w towarzystwie

Składniki:

ziemniak, 1 kg

mleko, 8 łyżk.

masło, 3 dag

sól, 1 szczypta

posiekana pietruszka, 1 łyżk.

szpinak , 20 dag

żółtka, 1 szt.

koncentrat pomidorowy, 5 dag

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, obrać, opłukać, zalać osoloną wrzącą wodą do 3/4 wysokości ziemniaków, ugotować na silnym ogniu pod przy­kryciem, odcedzić. Wycisnąć przez specjalną maszynkę „praskę" lub utłuc pałką (tłuczkiem). Dodać gorące mleko, masło; podzielić na 3 części: l — utrzeć z surowym żółtkiem, 2 — utrzeć z ugotowanym, odparowa­nym i przetartym przez sito szpinakiem lub sokiem wyciśniętym z surowego szpinaku, 3 — zabarwić koncentratem. Każdą porcję szybko utrzeć, ułożyć na salaterce w piramidkę złożoną z trzech kolorów, przybrać listkami sałaty lub użyć do przybrania pół­misków z mięsem. Polać stopionym masłem.