|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: gabi74Kucharz (635) Ziemniaki drążoneOdpadki pozostałe z drążenia ziemniaków można zużyć do zupy ziemniaczanej lub innej potrawy. Składniki:
Sposób przygotowaniaDuże, okrągłe i równej wielkości ziemniaki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko, starając się, aby powierzchnia ziemniaka była bez skaz i wgłębień. Małą, okrągłą łyżeczką wydrążyć z ziemniaków kulki. Zalać je wrzącą osoloną wodą. Gotować krótko na wolnym ogniu, uważając, aby nie popękały. Odcedzić, odparować. Ziemniaki drążone, polane masłem z zieloną siekaną pietruszką używa się do przybierania półmisków, do mięs podawanych z garniturem z jarzyn, jak polędwica po angielsku, rostbef, pieczeń cielęca itp. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|