Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ziemniaki drążone Ziemniaki drążone.jpg
Ziemniaki drążone
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gabi74Kucharz (635)

Ziemniaki drążone

Odpadki pozostałe z drążenia ziemniaków można zużyć do zupy ziemniaczanej lub innej potrawy.

Składniki:
  • natka pietruszki, 1 łyżk.
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 3 dag
  • ziemniak, 1.2 kg
  •  
Sposób przygotowania

Duże, okrągłe i równej wielkości ziemniaki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko, starając się, aby powierzchnia ziemniaka była bez skaz i wgłębień. Małą, okrągłą łyżeczką wydrążyć z ziemniaków kulki. Zalać je wrzącą osoloną wodą. Gotować krótko na wolnym ogniu, uważając, aby nie popękały. Odcedzić, odparować. Ziemniaki drążone, polane masłem z zieloną siekaną pietruszką używa się do przybierania półmisków, do mięs podawanych z garniturem z jarzyn, jak polędwica po angielsku, rostbef, pieczeń cielęca itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650