Tekst i zdjęcie: gabi74 - Kucharz (635)

Ziemniaki drążone

Odpadki pozostałe z drążenia ziemniaków można zużyć do zupy ziemniaczanej lub innej potrawy.

Składniki:

natka pietruszki, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

masło, 3 dag

ziemniak, 1.2 kg

Sposób przygotowania:

Duże, okrągłe i równej wielkości ziemniaki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko, starając się, aby powierzchnia ziemniaka była bez skaz i wgłębień. Małą, okrągłą łyżeczką wydrążyć z ziemniaków kulki. Zalać je wrzącą osoloną wodą. Gotować krótko na wolnym ogniu, uważając, aby nie popękały. Odcedzić, odparować. Ziemniaki drążone, polane masłem z zieloną siekaną pietruszką używa się do przybierania półmisków, do mięs podawanych z garniturem z jarzyn, jak polędwica po angielsku, rostbef, pieczeń cielęca itp.