Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Grzyby zapiekane w sosie Grzyby zapiekane w sosie.jpg
Grzyby zapiekane w sosie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewciaSzef Kuchni (850)

Grzyby zapiekane w sosie

Do zapiekania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane ogniotrwałe.

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • natka pietruszki, 1 łyżk.
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • bułka tarta , 2 dag
  • ser żółty, 5 dag
  • mąka , 1 dag
  • śmietana, 15 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • cebula, 10 dag
  • świeży grzyb, 80 dag
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Oczy­szczone grzyby małe w całości, duże pokrajane na części udusić razem z cebulą na tłuszczu. Dodać sól i pieprz, wymie­szać, przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką naczynia, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zapiec w gorącym piekarniku.Przed podaniem posypać utartym serem i posiekaną zieleniną. Grzyby zapiekane można podawać na gorąco z ziemniakami, ka­szą lub kluskami, na obiad albo na kolację. Można je również podawać jako gorącą przystawkę.Jeżeli podaje się grzyby zapiekane jako przy­stawkę, można wykorzystać do zapiekania małe jednoporcjowe naczynia kamionkowe, tzw. tygielki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650