|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ewciaSzef Kuchni (850) Grzyby zapiekane w sosieDo zapiekania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane ogniotrwałe.
Składniki:
Sposób przygotowaniaGrzyby oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Oczyszczone grzyby małe w całości, duże pokrajane na części udusić razem z cebulą na tłuszczu. Dodać sól i pieprz, wymieszać, przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką naczynia, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zapiec w gorącym piekarniku.Przed podaniem posypać utartym serem i posiekaną zieleniną. Grzyby zapiekane można podawać na gorąco z ziemniakami, kaszą lub kluskami, na obiad albo na kolację. Można je również podawać jako gorącą przystawkę.Jeżeli podaje się grzyby zapiekane jako przystawkę, można wykorzystać do zapiekania małe jednoporcjowe naczynia kamionkowe, tzw. tygielki. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|