Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Grzyby zapiekane w sosie

Do zapiekania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane ogniotrwałe.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

natka pietruszki, 1 łyżk.

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

bułka tarta , 2 dag

ser żółty, 5 dag

mąka , 1 dag

śmietana, 15 dag

tłuszcz, 3 dag

cebula, 10 dag

świeży grzyb, 80 dag

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Oczy­szczone grzyby małe w całości, duże pokrajane na części udusić razem z cebulą na tłuszczu. Dodać sól i pieprz, wymie­szać, przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką naczynia, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zapiec w gorącym piekarniku.Przed podaniem posypać utartym serem i posiekaną zieleniną. Grzyby zapiekane można podawać na gorąco z ziemniakami, ka­szą lub kluskami, na obiad albo na kolację. Można je również podawać jako gorącą przystawkę.Jeżeli podaje się grzyby zapiekane jako przy­stawkę, można wykorzystać do zapiekania małe jednoporcjowe naczynia kamionkowe, tzw. tygielki.