Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Podlaska potrawa z pęczaku

Podawać z surówką.

Składniki:
  • pęczak, 1 szkl.
  • woda, 6 szkl.
  • boczek wędzony, 10 dag
  • cebula, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • grochowe puree, 2 łyżk.
  • tłuszcz, 2 łyżecz.
  • natka pietruszki, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Odmierzoną ilość wody zagotować z drobno pokrajanym boczkiem. Do wody wsypać pęczak, gotować mieszając od czasu do czasu. W bardzo małej ilości tłuszczu podsmażyć drobno pokrajaną cebulę, dodać do kaszy, osolić, wsypać odrobinę pieprzu (można 1/2 łyżeczki przyprawy „jarzynka"). Naczynie z kaszą zawinąć w papier i w koc, pozostawić do dogotowania. Mąkę grochową rozmieszać z przegotowaną wodą, wyłożyć do pęczaku przed samym podaniem, wymieszać. Odgrzewać, wstawiając do naczynia z gorącą wodą. Przed podaniem oblać potrawę stopionym tłuszczem (słonina ze skwarkami lub masłem), posypać zieleniną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650