Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Podlaska potrawa z pęczakuPodawać z surówką. |
pęczak, 1 szkl.
woda, 6 szkl.
boczek wędzony, 10 dag
cebula, 1 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
grochowe puree, 2 łyżk.
tłuszcz, 2 łyżecz.
natka pietruszki, 1 szt.
Odmierzoną ilość wody zagotować z drobno pokrajanym boczkiem. Do wody wsypać pęczak, gotować mieszając od czasu do czasu. W bardzo małej ilości tłuszczu podsmażyć drobno pokrajaną cebulę, dodać do kaszy, osolić, wsypać odrobinę pieprzu (można 1/2 łyżeczki przyprawy „jarzynka"). Naczynie z kaszą zawinąć w papier i w koc, pozostawić do dogotowania. Mąkę grochową rozmieszać z przegotowaną wodą, wyłożyć do pęczaku przed samym podaniem, wymieszać. Odgrzewać, wstawiając do naczynia z gorącą wodą. Przed podaniem oblać potrawę stopionym tłuszczem (słonina ze skwarkami lub masłem), posypać zieleniną.