Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewciaSzef Kuchni (850)

Szpinak zasmażany

Młode listki wczesnego szpinaku można podawać bezpośrednio obgotowaniu i odsączeniu, z kawałkami surowego masła.

Składniki:
  • szpinak , 1 kg
  • tłuszcz, 5 dag
  • mąka , 4 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Szpinak przebrać, liście oderwać od ogonków liściowych, łodyg i korzonków, płukać kilkakrotnie w dużej ilości wody, przekładając szpinak z miski do miski. Liście szpinaku wrzucić do wrzącej osolonej wódy, gotować na silnym ogniu bez przykrycia 2-3 min., aż szpinak da się rozetrzeć w palcach, odsączyć, zemleć lub posiekać.Z tłuszczu i mąki przyrządzić w garnku białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem, zagotować mieszając, połączyć ze szpinakiem przyprawić solą i cukrem lub czosnkiem roztartym z solą. Do szpinaku można dodać młode listki rzodkiewki, lebiody i pokrzywy. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650