|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ewciaSzef Kuchni (850) Szpinak zasmażanyMłode listki wczesnego szpinaku można podawać bezpośrednio obgotowaniu i odsączeniu, z kawałkami surowego masła. Składniki:
Sposób przygotowaniaSzpinak przebrać, liście oderwać od ogonków liściowych, łodyg i korzonków, płukać kilkakrotnie w dużej ilości wody, przekładając szpinak z miski do miski. Liście szpinaku wrzucić do wrzącej osolonej wódy, gotować na silnym ogniu bez przykrycia 2-3 min., aż szpinak da się rozetrzeć w palcach, odsączyć, zemleć lub posiekać.Z tłuszczu i mąki przyrządzić w garnku białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem, zagotować mieszając, połączyć ze szpinakiem przyprawić solą i cukrem lub czosnkiem roztartym z solą. Do szpinaku można dodać młode listki rzodkiewki, lebiody i pokrzywy. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|