Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Szpinak zasmażany

Młode listki wczesnego szpinaku można podawać bezpośrednio obgotowaniu i odsączeniu, z kawałkami surowego masła.

Składniki:

szpinak , 1 kg

tłuszcz, 5 dag

mąka , 4 dag

mleko, 1 szkl.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Szpinak przebrać, liście oderwać od ogonków liściowych, łodyg i korzonków, płukać kilkakrotnie w dużej ilości wody, przekładając szpinak z miski do miski. Liście szpinaku wrzucić do wrzącej osolonej wódy, gotować na silnym ogniu bez przykrycia 2-3 min., aż szpinak da się rozetrzeć w palcach, odsączyć, zemleć lub posiekać.Z tłuszczu i mąki przyrządzić w garnku białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem, zagotować mieszając, połączyć ze szpinakiem przyprawić solą i cukrem lub czosnkiem roztartym z solą. Do szpinaku można dodać młode listki rzodkiewki, lebiody i pokrzywy.